poniedziałek, 5 października 2015

Równowaga kwasowo-zasadowa

Równowaga kwasowo-zasadowa

Pamiętaj musimy dbać o naszą równowagę kwasowo-zasadową

organizmu i spożywać zarówno produkty zakwaszające i alkalizujące[zasadowe], w

podobnych proporcjach. Tutaj podział produktów J

Najbardziej kwasotwórcze:

Mięso

Gęś, królik, wątróbka, wędliny –

zwłaszcza salami, kiełbasy

Ryby

i owoce morza

Wędzone, sardynki w oleju, łosoś,

pstrąg, małże, krewetki

Nabiał

Sery podpuszczkowe dojrzewające

[czyli tzw. Żółte], pleśniowe, parmezan, edam, cheddar, topione, żółtko jaja.

Nasiona

Orzechy włoskie, ziemne

Kwasotwórcze

Mięso:

kurczak, indyk, wołowina,

jągniecina, kaczka

Nabiał:

Twaróg, serek wiejski, ser miękki

typu capri, jaja całe

Ryby:

karp, dorsz, halibut, śledź,

sola, sandacz

Produkty

skrobiowe

Proso, orkisz, makaron, ryż

brązowy, płatki owsiane, kukurydziane, mąka pszenna, mąka żytnia, chleb

pełnoziarnisty

Nasiona

Migdały

Napoje

Kawa, białe i czerwone wino

Słabo kwasotwórcze

Nabiał:

Jogurt owocowy, kwaśna śmietana

10-12 tł, lody mleczne i mleczno-owocowe, mleko zagęszczone, białko jaja

Produkty

skrobiowe

Chleb żytni, pszenny, najlepiej

na zakwasie, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, kasza jęczmienna, kasza gryczana,

kukurydza

Napoje

Piwo, kakao na chudym mleku

Przyprawy

Cukier brązowy

Neutralne i bliskie neutralnego

Nabiał:

Mleko, jogurt, kefir, maślanka

Produkty

skrobiowe:

Biały ryż

Warzywa:

Ogórek, groszek, szparagi

Nasiona:

Roślin strączkowych, tofu, mleko

sojowe, orzechy laskowe

Napoje

Zielona herbata, herbatki owocowe

i ziołowe

Tłuszcze

Masło, olej rzepakowy, oliwa z

oliwek, margaryna

Przyprawy

Gorzka czekolada, miód, biały

cukier

Zasadotwórcze

Warzywa

Kiełki, brokuł, kalafior,

brukselka, sałata, kapusta, pory, cebula, czosnek, grzyby, cukinia, dynia,

bakłażan, papryka, rzodkiewki, pomidory, fasola szparagowa, buraki, ziemniaki,

soja

Owoce

Jabłka, gruszki, morele,

winogrona, czereśnie, cytryny, pomarańcze, grejpfruty, kiwi, mango, truskawki,

ananasy, melony, arbuzy

Napoje

Woda mineralna, zielona herbata,

soki warzywne, owocowe

Przyprawy

Octy

Najbardziej zasadotwórcze

Owoce:

Banany, porzeczki czarne, figi,

rodzynki, owoce suszone

Warzywa

Natka pietruszki, bazylia i inne

zioła, szpinak, rukola i ciemne sałaty, młoda marchew, jarmuż, kalarepka, koper

włoski, seler korzeniowy i naciowy, szczypiorek,

Nasiona

Orzeszki sojowe

Przyprawy

Papryka słodka, ostra, chilli,

pieprz Cayenne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz