Równowaga kwasowo-zasadowa
Pamiętaj musimy dbać o naszą równowagę kwasowo-zasadową
organizmu i spożywać zarówno produkty zakwaszające i alkalizujące[zasadowe], w
podobnych proporcjach. Tutaj podział produktów J
Najbardziej kwasotwórcze:
Mięso
–
Gęś, królik, wątróbka, wędliny –
zwłaszcza salami, kiełbasy
Ryby
i owoce morza
Wędzone, sardynki w oleju, łosoś,
pstrąg, małże, krewetki
Nabiał
Sery podpuszczkowe dojrzewające
[czyli tzw. Żółte], pleśniowe, parmezan, edam, cheddar, topione, żółtko jaja.
Nasiona
Orzechy włoskie, ziemne
Kwasotwórcze
Mięso:
kurczak, indyk, wołowina,
jągniecina, kaczka
Nabiał:
Twaróg, serek wiejski, ser miękki
typu capri, jaja całe
Ryby:
karp, dorsz, halibut, śledź,
sola, sandacz
Produkty
skrobiowe
Proso, orkisz, makaron, ryż
brązowy, płatki owsiane, kukurydziane, mąka pszenna, mąka żytnia, chleb
pełnoziarnisty
Nasiona
Migdały
Napoje
Kawa, białe i czerwone wino
Słabo kwasotwórcze
Nabiał:
Jogurt owocowy, kwaśna śmietana
10-12 tł, lody mleczne i mleczno-owocowe, mleko zagęszczone, białko jaja
Produkty
skrobiowe
Chleb żytni, pszenny, najlepiej
na zakwasie, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, kasza jęczmienna, kasza gryczana,
kukurydza
Napoje
Piwo, kakao na chudym mleku
Przyprawy
Cukier brązowy
Neutralne i bliskie neutralnego
Nabiał:
Mleko, jogurt, kefir, maślanka
Produkty
skrobiowe:
Biały ryż
Warzywa:
Ogórek, groszek, szparagi
Nasiona:
Roślin strączkowych, tofu, mleko
sojowe, orzechy laskowe
Napoje
Zielona herbata, herbatki owocowe
i ziołowe
Tłuszcze
Masło, olej rzepakowy, oliwa z
oliwek, margaryna
Przyprawy
Gorzka czekolada, miód, biały
cukier
Zasadotwórcze
Warzywa
Kiełki, brokuł, kalafior,
brukselka, sałata, kapusta, pory, cebula, czosnek, grzyby, cukinia, dynia,
bakłażan, papryka, rzodkiewki, pomidory, fasola szparagowa, buraki, ziemniaki,
soja
Owoce
Jabłka, gruszki, morele,
winogrona, czereśnie, cytryny, pomarańcze, grejpfruty, kiwi, mango, truskawki,
ananasy, melony, arbuzy
Napoje
Woda mineralna, zielona herbata,
soki warzywne, owocowe
Przyprawy
Octy
Najbardziej zasadotwórcze
Owoce:
Banany, porzeczki czarne, figi,
rodzynki, owoce suszone
Warzywa
Natka pietruszki, bazylia i inne
zioła, szpinak, rukola i ciemne sałaty, młoda marchew, jarmuż, kalarepka, koper
włoski, seler korzeniowy i naciowy, szczypiorek,
Nasiona
Orzeszki sojowe
Przyprawy
Papryka słodka, ostra, chilli,
pieprz Cayenne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz